Uuden sukupolven lannoite - Haifa GrowClean

 

Nutriforten valikoimassa on uusi lannoite Haifa GrowClean (NPK 6-14-34), joka puhdistaa mineraalijäämiä kastelujärjestelmästä ja parantaa kasvien kasvua. Mineraalit ovat kasteluputkien seinämiin kiinni jääneitä ravinteita, jotka toimivat hyvänä kasvualustana sienille, leville ja bakteereille. Kasteluputkissa on ravinteiden lisäksi vettä, ainoastaan valo puuttuu. Monet mikroeliöt kasvavat kuitenkin pimeässäkin ja aiheuttavat kasteluputkien ja -suuttimien sekä vedensuodattimien tukkeutumista. Käyttämällä Haifa GrowCleania joko jatkuvasti tai kuuriluonteisesti, päästään kastelujärjestelmän tukkeutumisongelmista helposti eroon. Samalla kastelujärjestelmään kerääntyneet ravinteet saadaan uudelleen kasvien käyttöön. 

 

Teho polyfosfaatista

Haifa GrowCleanin teho perustuu sen sisältämään polyfosfaattiin, joka tavallisesta lyhytketjuisesta lannoitefosfaatista poiketen on pitkäketjuinen fosfaattiyhdiste. Vesiliuoksessa polyfosfaatti pilkkoutuu useaksi lyhytketjuiseksi ortofosfaatiksi ja jokainen niistä voi sitoa ja irrottaa tehokkaasti kasteluputkien seinämistä kationeja eli positiivisesti varautuneita ravinneioneja, joita ovat kalsium, magnesium, fosfori ja rikki. Polyfosfaatin ansiosta ravinteet irtoavat kastelujärjestelmästä kasvien käyttöön eikä sienillä, levillä ja bakteereilla ei ole enää sopivaa ravinnepitoista kasvualustaa, missä kasvaa. Näin kastelujärjestelmä saadaan puhtaaksi myös orgaanisesta aineksesta ja kastelujärjestelmä pysyy puhtaana pitkään.  


Lisää sadon määrää ja laatua

Haifa GrowClean on lannoite, ei puhdistus- tai torjunta-aine ja sitä saa myös hivenravinteilla lisättynä. GrowClean ei sisällä lainkaan natriumia. Lannoitteen korkea fosforipitoisuus myös parantaa ja vahvistaa kasvien vegetatiivista kasvua ja lisää siten sadon määrää ja laatua.   

 

Helppo käyttää

Normaalisti polyfosfaattivalmisteet nostavat pH:ta voimakkaasti, mutta Haifa GrowCleanin pH on neutraali eikä se nosta pH:ta. Siksi typpihapon lisäannostelu GrowCleanin vuoksi ei ole tarpeellista. GrowClean lisätään samaan emoliuossäiliöön käytössä olevan NPK-lannoitteen, esimerkiksi Hyperflexin kanssa, ja käyttömäärät ovat 11-22 kg/1000 litraa vettä kastelujärjestelmän likaisuudesta riippuen. GrowCleania ei saa koskaan sekoittaa samaan emoliuossäiliöön kalkkisalpietarin kanssa. GrowClean pakataan 25 kg:n säkkeihin ja täydellä lavalla on 48 säkkiä eli 1200 kg.  

 

Käytössä maailmanlaajuisesti

Haifa GrowClean valmistetaan Hollannissa ja viljelijät käyttävät sitä ympäri maailmaa. Suomessa varsinkin Närpiön alueella lannoitetta käytetään paljon. Pidimme osastollamme Lepaan näyttelyssä 2019 GrowCleanista useita lyhyitä esittelyjä viljelijöille ja kiinnostus oli suurta.  


Haifa GrowCleanin käytön etuja

  • Kastelujärjestelmä puhdistuu mineraalijäämistä ja orgaanisesta aineksesta
  • Kalliita lannoitteita ei ole enää kiinni kastelujärjestelmän seinämissä
  • Orgaanisilla eliöillä ei ole hyviä kasvuedellytyksiä
  • Kaikki kasvit saavat saman määrän vettä viljelyn aikana 
  • Viljelyn loputtua kastelujärjestelmää ei tarvitse puhdistaa erikseen